Åter stor smittspridning: "Håll äldre syskon hemma från förskolan"

2023-01-06

Flera regioner slår larm om RS-virus och vill att föräldrar håller förskolebarn hemma.
- Vi måste skydda de minsta, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Folkhälsomyndigheten vädjar om att sjuka inte ska gå till jobbet efter julledigheten.

Trippelsmittan - influensa, covid och RS-virus - fortsätter att sprida sig i Sverige. Sjukhusen larmar om överfulla akutmottagningar.

Spridningen av RS-virus bland små barn är hög i stora delar av landet. Ofta smittas de yngre barnen av sina syskon som går på förskola.

Nu uppmanar flera regioner föräldrar med spädbarn upp till sex månader att hålla äldre syskon hemma från förskolan. På så sätt vill man försöka hindra smittspridningen.

Bland annat gäller rekommendationen i Västra Götalandsregionen.

- Framförallt är det de yngsta barnen som kan blir väldigt sjuka i RS, och det gäller att försöka skydda dem på bästa sätt och det här är ett sätt att minska risken att smittan kommer in i familjen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Rådet infördes den 13 december och skulle gälla till och med helgen, men förlängs till och med den 22 januari eftersom smittspridningen fortsatt är så pass hög.

Men Thomas Wahlberg vill poängtera att detta är ett bland flera råd. Andra rekommendationer för föräldrar med spädbarn i familjen är att inte träffa personer som är förkylda och att vara noggrann med handhygienen.

- Och att när det är kalas eller fest till exempel, att man tänker på att alla kanske inte behöver klappa eller krama på det där lilla spädbarnet. Utan man behöver vara lite extra försiktig.

(Aftonbladet)