Förskolepersonal tränar inrymning

2022-12-19

Under december och nästa år tränar förskolor i Eskilstuna på hur man ska agera vid till exempel skjutningar som inträffar i närheten av skolor.

Alvägens förskola är en av 15 prioriterade förskolor i utsatta områden som under december har börjat öva på inrymning. Vid en inrymning låser personal och barnen in sig i rum och gömmer sig.

- Vi är vana att rymma ut vid brand, de rutinerna sitter stenhårt. Men att tänka tvärtom är något vi behöver träna på, säger Sara Nilsson, rektor på förskolan.

Personalen på Alvägens förskola har redan varit med om en inrymning i ett skarpt läge. Den 14 oktober förra året sköts en man vid Fröslundaskolan, och personalen på förskolan hörde skotten.

- När jag kommer ut hör jag vad jag uppfattar som skott. Det kommer även en vårdnadshavare, och sen hör vi flera skott. Då tar vi in alla barnen och jag larmar 112.

På förskolan har man satt in flera förebyggande åtgärder sedan skjutningen.

- Ingen ska jobba ensam, vi har porttelefon på byggnaden så att vi vet vilka som rör sig här inne. Vi har diskuterat planer, och vi har gjort vissa inköp för att skärma av oss inomhus, säger rektorn Sara Nilsson.

Tanken är att hälften av kommunens 53 förskolor ska ha fått utbildningen till sommaren 2023.

(SVT Nyheter Sörmland)