Förskollärare protesterar - och får medhåll: Barngrupperna ännu större

2022-11-10

Efter utspelet om för stora barngrupper ifrågasätts Skolverkets statistik - många menar att läget är ännu mycket värre. En som förvånats över siffrorna är Kristina Lundholm, förskollärare på Orust: "Va? Inte en enda barngrupp med fler än 15 barn? Vi har ju alla runt 20 ?"

Enligt lärarfackens beräkningar utifrån Skolverkets statistik är varannan barngrupp på landets förskolor större än de borde vara, men i verkligheten kan det se betydligt värre ut än så. Sedan nyheten om att lärarfacken kräver lagstiftning om barngruppernas storlek är det många som har kikat på Skolverkets statistik för att se hur stor andel stora barngrupper det finns i just deras kommun. Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. I olika forum på nätet har åtskilliga förskollärare och annan personal i förskolan uttryckt sin förvåning över uppgifterna huvudmännen angett.

"Snacka om att dribbla med statistiken", "Alla siffror mörkas genom att det delas in i grupper" och "Man kör en hel del pappersfinter i vår kommun", är bara några av alla de kommentarer som skrivits den senaste veckan.

(Lärarren/Förskolan)