Kommun erbjuder förskola från sex månader - sågas

2022-11-03

I Borås är barn under ett år välkomna att börja förskolan, utan att någon behovsutredning görs. Men kommunens system väcker nu stark kritik från både politiker, fack och psykologer.

- Varför gör de så? Jag kan inte hitta någon evidens att det skulle vara bättre för något barn, säger Elia Psouni, docent i psykologi vid Lunds universitet, till Göteborgs-Posten.

Skollagen säger att kommunerna måste erbjuda förskola från ett års ålder. Men Borås är sannolikt landets enda kommun där man välkomnar familjer från att deras bebis är sex månader och utan att man behöver göra en särskild ansökan eller behovs­prövning.

När föräldrarna lämnar ifrån sig sitt barn så tidigt ökar ansvaret och kraven på pedagogerna som blir en slags ställföreträdande förälder som barnet försöker anknyta till. Göteborgs-Posten rapporterar att facket nu reagerar på den ökade belastning och press som detta innebär för personalen.

- Det handlar mycket om anknytningen. Eftersom det inte är bra att växla personer så känner den pedagog som är ansvarig stress över att vara ledig eller till och med över att bli sjuk, säger Karin Vapnar, huvudskyddsombud för Lärarförbundet, till GP.

(Världen idag)