Lättnaderna blir av för förskolorna i Göteborg

2021-10-28

Spridningen av RS-viruset oroade smittskyddet och förskoleförvaltningen i Göteborg. Trots viss tvekan har kommunen nu beslutat att man inför Folkhälsomyndighetens lättade rekommendationer på måndag.

Barnsjukvården pressas hårt av en stor RS-virusvåg, samtidigt som covid-19-rekommendationerna riktade mot förskolor lättas på måndag. Av den anledningen höll smittskyddet i Västra Götaland möte med bland annat Göteborgs stad på torsdagen.

Anledningen var att smittskyddet såg med oro på tajmingen.

- Det känns dåligt tajmat. När man har den värsta RS-epidemin i mannaminne, att man går ner då, det är olycklig tajming. Det står jag för, sade Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland till GP tidigare i veckan.

Beslutet efter mötet: Lättnaderna genomförs som Folkhälsomyndigheten planerat i Göteborg. Barn som varit feberfria i 24 timmar samt upplevs friska kan gå till förskolan även om de har kvar förkylningssymptom. Till och med den här veckan har rekommendationen varit att de ska stanna hemma en vecka efter att symptomen brutit ut, om symptomen funnits kvar.

- Vi ville avvakta och se om smittskyddet ville göra några lokala anpassningar utifrån läget här, det verkar de inte göra och därför väljer vi att gå ut nu. Många har väntat på besked, vi har haft en dialog med Smittskydd under dagen och är trygga med att gå ut med vår nya hållning, säger Eva Jakobsson, covidsamordnare på förskoleförvaltningen i Göteborgs stad.

Med tanke på spridningen av RS-viruset, ser du några risker med beslutet för barnen i stadens förskolor?

- Vi känner oss ändå trygga med bedömningen som Folkhälsomyndigheten har gjort nationellt, och smittskyddet har gjort lokalt, där de utifrån smittläget ändå har bedömt att vi kan följa detta och känna oss trygga med det. Sedan fortsätter vi ha en tät dialog, och behöver vi göra anpassningar är vi beredda att göra det.

Förskoleförvaltningen betonar att det fortsatt är viktigt att tänka på att en pandemi pågår, och att man ska följa de rekommendationer som gäller från och med måndag.

- Vi hoppas ändå att man är hemma när man är sjuk, och går till stor del tillbaka till hur det var innan pandemin.

(Källa: GP)