Epidemi av RS-virus kan stoppa lättade restriktioner i förskolan

2021-10-28

På måndag försvinner rekommendationen som säger att förkylda förskolebarn ska stanna hemma en hel vecka. Men det är inte säkert att förskolorna i Göteborg kommer att hörsamma Folkhälsomyndighetens bud.
- Det är dålig tajming, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.

GP har i flera artiklar tidigare berättat om den ovanligt smittsamma epidemin av RS-viruset som härjar i Göteborgsområdet sedan sensommaren ? ett virus som i värsta fall kan vara livshotande för mycket små barn.

Personal på Sahlgrenska har larmat om fullbelagda platser på barnakutmottagningen och smittskyddsläkare Peter Nolskog har uppmanat föräldrar att inte låta sina spädbarn vistas i folktäta inomhusmiljöer. Ännu har inga kända dödsfall rapporterats till följd av viruset.

Nu ställs dessutom förskoleförvaltningen och smittskyddsläkare inför den stundande förändring som berör förskolorna från och med nästa vecka.

På måndag slopas nämligen Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendation om att man ska hålla förkylda förskolebarn hemma i en hel vecka.

I stället räcker det att ett barn har varit feberfritt i ett dygn och känner sig friskt för att det ska få återgå till sin klass ? även om barnet har kvar vissa förkylningssymtom.

- Det känns dåligt tajmat. När man har den värsta RS-epidemin i mannaminne, att man går ner då, det är olycklig tajming. Det står jag för, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare vid smittskydd Västra Götaland.

Förskoleförvaltningen uppger för GP att förskolorna kan trotsa Folkhälsomyndigheten och fortsätta med enveckasprincipen ett tag till, för att skydda de minsta från RS-viruset ? men det kan också bli så att man följer Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer fullt ut.

Beslutet har man lagt i händerna på smittskyddsläkarna, vilka man ska träffa på torsdag.

- Vi kommer att diskutera detta då och det är först då som man kan få besked. Men jag kan inte lova besked, säger Peter Nolskog.

Peter Nolskog kan ännu inte svara på vilken väg smittskyddet kommer rekommendera. Det är en svår situation, betonar han.

- Alla sådana här beslut och rekommendationer leder till protester från olika håll. Det skulle bli massiva protester från småbarnsföräldrar om vi väljer det ena och säger vi tvärtom så blir det protester från andra håll.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare. Bild: Catharina FyrbergPeter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.

I stället förordar Peter Nolskog en tredje väg, ett slags stickprov. Han vill att man ska provta ett fåtal barn i varje förskoleklass som har många sjuka. På så vis kan man avgöra vilket virus det är som härjar i barngruppen - och i området.

- För om man skulle provta alla förskolebarn som är förkylda skulle primärvården gå under, säger han.

Om det då visar sig att det är RS-virus som cirkulerar i gruppen är det viktigt att informera föräldrar i området om det, berättar Peter Nolskog vidare. Så att föräldrar inte tar med spädbarn vid hämtning på förskolan, till exempel. Med hjälp av stickproverna kan man gå ut med riktade rekommendationer till enskilda områden, i stället för ta fram RS-rekommendationer för hela regionen.

Hade man haft ett sådant system på plats hade man med lättare samvete kunnat släppa på enveckasprincipen, menar han. Det är emellertid svårt att omsätta i praktiken, det är många frågetecken som kvarstår att utredas.

- Vem är det som ska bestämma vilka två-tre barn av trettio som ska gå och testa sig? Det är det som är problemet. Vi kan inte lägga det på skolan, de har ingen vårdande roll. Det finns många praktiska svårigheter i detta.

Känns det osannolikt att få till det alls?

- Nej, jag tycker inte att det känns osannolikt.

(Källa: GP)