Om kriget kommer

Med anledning av den pågående händelseutvecklingen i Ukraina vill IV - Idéburen Välfärd också understryka vikten av säkerhet på hemmaplan. I händelse av att kriget eskalerar i Europa, till eller kring vårt närområde, är det viktigt att vi alla vet vart vi ska ta vägen i händelse av risk för krig eller anfall.

Vet du var ditt närmaste skyddsrum är beläget? Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, har alla Sveriges 65.000 skyddsrum inlagda i en karta (se länk nedan), som du enkelt kan ta del av via MSB:s hemsida. Skriv in din adress och du får genast svar på var alla skyddsrum i området finns.

Att tänka på för förskolan:
- Öva utrymning och inrymning med barnen. Det är inte något dramatiskt utan borde vara lika självklart som att man har brandsläckare och brandfilt. 
- Kontrollera var närmaste skyddsrum är för förskolan. Promenera dit med barnen så att de är bekanta med vägen. 
- Informera vårdnadshavarna om ert arbete. 

IV vill också påminna om signalen Viktigt meddelande till allmänheten, oftast kallad Hesa Fredrik. Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. VMA  är en viktig del av Sveriges krisberedskap, och testas fyra gånger per år, den första måndagen i mars, juni, september och december. 

Under 2022 testas signalen följande datum:
13 juni (obs, 13 juni då nationaldagen är första måndagen), 5 september och 5 december. 

Ukrainska barns rätt till förskola och skola - 
EU:s medlemsstater har beslutat att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd (uppehållstillstånd med tillfälligt skydd). Det innebär att ukrainska barn och ungdomar har samma rätt till förskola och skola som asylsökande barn och unga. Har din skola eller förskola möjlighet att ta emot ukrainska barn och ungdomar? Kontakta din kommun för att se hur ni kan samarbeta på bästa sätt. Här nedan finns en länk till Skolverkets nyhetsbrev. 
Skolverkets nyhetsbrev


MSB:s skyddsrumskarta

Viktigt meddelande till allmänheten

Så pratar du med barn om svåra saker (Rädda Barnen)

Prata med barn om krig och svåra kriser (Skolverket)
Så pratar du med barn om kriget i Ukraina (Förskoleforum)
Frågor och svar för barn (Krisinformation.se)

Aktiva hjälporganisationer i Ukraina

Klicka på bilden för att komma till Unicefs gåvoshop.


© Copyright IV - Idéburen Välfärd